Campus Arenberg
5 July 2018
Sint-Elisabeth Ziekenhuis
5 July 2018

Vervanging van de bestaande leidingen door Uponor MLC Riser in één van de IRIS ziekenhuizen

<set_post_thumbnail_size( 150, 150)>

IRIS is het koepelorgaan van de 11 Brusselse openbare ziekenhuizen. Zij verzekeren dat iedereen bij hun terecht kan voor basisverzorging en voor gespecialiseerde medische behandelingen. Elke dag opnieuw zijn 9.000 beroepsmensen voor u in de weer. IRIS streeft ernaar om iedereen een degelijke medische verzorging te kunnen aanbieden, ongeacht de sociale situatie van de patiënt. 

Het aanbod van IRIS

  • laagdrempelige zorg;
  • geavanceerde medische technieken;
  • permanente en continue zorgverlening;
  • een universitair kader dat onderzoek stimuleert en onderwijs ondersteunt.

Vanuit de onderhoudsfirma van het ziekenhuis werd de noodzaak geopperd om het bestaande leidingsysteem van sanitair warm- en koudwater te gaan vervangen, gezien de vele optredende lekkages en kalk- en corrosievorming. Er was echter de noodzaak om het gehele systeem verder te laten werken, er moest dus trapsgewijs tewerk gegaan worden. De leidingen dienden te worden vervangen kring per kring en etage per etage. Het afsluiten van de verschillende kringen mocht niet langer duren dan 5 uur (tussen 11u00 en 16u00), dit om de patiënten/verzorgend personeel zo weinig mogelijk hinder van deze werkzaamheden te laten ondervinden.

Gezien de snelheid waarmee het leidingen vervangen moesten worden, werd gezocht naar een flexibel en snel monteerbaar systeem gezocht. Men kwam uit bij het nieuwe RISER systeem van UPONOR. Eveneens positief was dat de leidingen beschikbaar zijn tot 110mm. Bleek echter dat gezien de zeer lage oppervlakteruwheid van de leidingen dat we met een diameter van 90mm voldoende hadden om het systeem te voeden.

Een extra voordeel van het gebruikte systeem, buiten de zeer lage montagetijden, was dat het systeem de mogelijkheid biedt om de verbindingen uit te voeren op de werkbank. Dit was een enorm voordeel gezien de zéér beperkte ruimte in de technische kokers. Eveneens ontstaat hierdoor een hoogwaardige verbinding waarbij het persgereedschap enkel nodig is op de werkbank. Door de moduleerbaarheid van het systeem, waarbij slechts 27 componenten alle opgaven dekken was het ook mogelijk om snel aanpassingen uit te voeren en dit in recordtempo. Alle verbindingen kunnen in de installatiefase weer probleemloos worden gedemonteerd en aan de nieuwe taakstelling worden aangepast. Door dit alles is een snelle, hoogwaardige installatie zelfs onder de moeilijkste ruimtelijke omstandigheden gewaarborgd. De leidingen werden achteraf geïsoleerd om de warmteverliezen te beperken.

Technische gegevens

  • UPONOR MLC meerlagenleidingsysteem
  • RISER verbindingstechniek van 32 mm tot 90 mm
  • Installatiebedrijf: Lambert & Associés SPRL – BVBA