Farmaconcern Bayer
5 July 2018
Campus Arenberg
5 July 2018

Green point stadium Cape Town

9.300 meter aan Uponor leidingen in het gehele stadion
Uponor heeft iedere tapwaterinstallatie binnen het complete stadion geïnstalleerd. In totaal is er 9.300 meter Uponor PE-Xa-leiding gebruikt, waarbij een enorme reeks leidingafmetingen van 16 tot 110 mm in de gehele drinkwatervoorziening is toegepast. Tevens zijn de zeer geavanceerde Uponor PPSU Quick & Easy-onderdelen ingezet. Meer dan 400 bezoekerstoiletten, urinoirs, spelerskleedkamers, toiletten voor VIP’s en de media, en de watervoorziening voor de kiosken in het stadion zijn voorzien van hoogwaardige Uponor leidingen.

PE-Xa presteert beter dan PPr
Oorspronkelijk waren er PPr-leidingen voor het stadion gepland. Deze leidingen schoten niet alleen tekort vanwege het feit dat ze pas onlangs in Zuid-Afrika zijn geïntroduceerd; nog problematischer was het lekkagegevaar vanwege de kritieke materiaaleigenschappen van PPr in combinatie met de ronde vorm van het stadion. De leidingen stonden onder spanning en dit leidde tot lekkages. Dit betekent niet alleen schade, maar ook tijdverlies vanwege de benodigde laswerkzaamheden. Met de PE-Xa-leidingen zijn complicaties als deze uiteraard niet aan de orde, waardoor de keuze al snel op de betrouwbare systemen van Uponor viel.

Een joint venture werd een algemeen succes
Het werk in het Capetown Stadion was een samenwerking van diverse partners. “WBHO” en “Murray and Roberts” waren de belangrijkste aannemers. Uponors lokale partner “Afripex” assisteerde de werktuigbouwkundige consultants “WSP-Cape Town” bij het ontwerp en de lay-out van de tapwatervoorziening en bood technische on-site ondersteuning en training. Hiermee kon het stadion begin 2010 worden voltooid en zijn alle partijen verheugd over het PE-Xa-tapwatersysteem van Uponor.

Projectgegevens

Plaats Kaapstad, Zuid Afrika
Type bouw Sportfaciliteiten
Status Opgeleverd begin 2010
Aannemer WBHO, Murray and Roberts
Architect Louis Karol, Point Architects, WSP Capetown
Toepassingen Uponor Drinkwatersystemen 9300 m PEX