34 Luxe appartementen Zottegem
5 July 2018
Totaalconcept te Melle
5 July 2018

Duurzame strobalenwoning

Nathan systeem voor innovatieve bouwmethode. De woning van Robin Vanspauwen en Joyce Wouters is geen doorsnee huis. De muren zijn namelijk opgetrokken uit samengeperste strobalen, die met leem worden afgewerkt. Die techniek is niet alleen energiezuinig en milieuvriendelijk, er is ook het grote voordeel dat er veel zelfbouw mogelijk is. Een dergelijke woning verwarmen, vergt echter een aangepaste oplossing. Die werd gevonden in het Siccus droogbouwsysteem van vloerverwarming van Uponor.

Strobalenbouw

Strobalenbouw is een alternatieve manier van bouwen die begin vorige eeuw ontstaan is in de Verenigde Staten, en de afgelopen jaren is geïntroduceerd in ons land. Het heeft duidelijk ecologische voordelen: de basisgrondstof is overal voorradig waar graan verbouwd wordt, en er worden hoofdzakelijk milieuvriendelijke materialen gebruikt.

Joyce en Robin kwamen ermee in contact op een bouwbeurs via de organisatie Casa Calida. Naast de ecologische aspecten sprak hen het feit aan dat ze heel wat van het werk zelf zouden kunnen uitvoeren. Dat scheelt aanzienlijk in het budget. De techniek is niet bijzonder moeilijk en Casa Calida organiseert praktische opleidingen.

Een strobalenhuis is opgebouwd uit een dragend houtskelet. Daartussen worden de wanden opgebouwd uit samengeperste strobalen. Door het persen vormt het stro een dichte structuur, die erg stevig is. De grote dichtheid zorgt ook voor brandveiligheid: omdat er weinig zuurstof bij het stro kan, zal een eventuele vlam niet uitgroeien tot een uitslaande brand, maar integendeel zachtjes blijven smeulen.

De balen worden dan gladgeschoren, en bedekt met een leemlaag. In die laag worden vlas en de stoppels van de balen verwerkt, als een wapening om scheuren te voorkomen. De leem schermt het stro binnenin af van de lucht, en ook van eventuele insecten. Op de leem komt nog een afwerkingslaag, te vergelijken met een traditionele bezetting. Die laag kan in natuurlijke leemkleur blijven of voorzien worden van een kleuring. Ook het dak wordt afgewerkt met strobalen, maar de leemafwerking wordt daar vervangen door isolatieplaten.

Een aangepaste verwarming

De structuur van de strobalen geeft een goede isolatie, en het is relatief eenvoudig om op deze manier een lage-energiewoning te realiseren. De woning in Zonhoven is niet opgevat als een passiefwoning, maar scoort toch goed qua warmteverliezen. Zo staat het woongedeelte niet in contact met de bodem. De woning is op palen gebouwd, met een vloerisolatie van 50 cm in strobalen.

Gezien de lage warmtebehoefte (ongeveer 40 W/m2) kan men volstaan met een lage-temperatuurverwarming. Een klassieke vloerverwarming is echter uitgesloten, omdat men uiteraard geen chape kan gieten op de houtstructuur. De oplossing werd gevonden in het Siccus systeem van Uponor. Dat wordt droog verlegd, om isolatieplaten in geëxpandeerd polystyreen. Het heeft een geringe inbouwhoogte, en door de lichte vloerstructuur is het een snelreagerend systeem.

Het Siccus Systeem

Siccus bestaat uit soepele PEX-a kunststofbuizen van 14×2 mm die geplaatst worden in montageplaten met voorgefreesde groeven. Er zijn tussenafstanden van 15, 22,5 of 30 cm mogelijk in functie van de warmtevraag. Voor een betere warmtegeleiding worden er eerst nog metalen geleidingslamellen in de groeven geplaatst. De montageplaten in geëxpandeerd polystyreen kunnen gemakkelijk op maat worden gesneden, en het lichte gewicht maakt eenmansmontage mogelijk.

Het lichte gewicht en lage inbouwhoogte maakten het systeem ideaal voor deze toepassing. Siccus kan op elke ondergrond worden gemonteerd, en qua inbouwhoogte kan men volstaan met 50 mm. Bovendien is het een lichtgewicht systeem: slechts 25 kg/m2, ook als men een lastenverdeellaag inbouwt. Dat laatste is een extra vloerlaag, om belasting gelijkmatig over de vloerstructuur te verdelen.

Bij een dergelijk duurzaam woonconcept, hoort natuurlijk een duurzame verwarming. De keuze viel op een SWC 80H grond-water warmtepomp van Alpha-Innotec van 9 kW. Als warmtebron dienen 2 boorputten van elk 90 m met dubbele lus-uitvoering in de tuin. De boringen werden uitgevoerd door de firma Verheyen uit Onze-Lieve-Vrouw Waver. Voor de installatie zelf stond de firma Varia Technics in, in nauwe samenwerking met leverancier Nathan.